Fårökultur, vårsol och stipendieregn på Fruntimmerssamfundets vårutflykt

Nära 100 medlemmar i Fruntimmerssamfundet i Visby gjorde 20 maj 2017 sin årliga vårutflykt. I strålande sol gick resan norrut med första stopp i Tingstäde på Gotländskt Lantliv. Där serverades kaffe och härliga nybakade bullar med uppskattad möjlighet att beundra/inhandla vackra inredningsartiklar och växter.

Fårö
Glada ”fruntimmer” i kön vid kaffebordet på Gotländskt Lantliv.

Växter

Vid Fårö kyrka mötte Agneta Söderdahl, tidigare Fåröpräst, som kunnigt och engagerat presenterade Fårö kyrka och dess historia. Vi lärde oss om de äldsta inventarierna, dopfunten och processionskrucifixet, samt de berömda kutatavlorna. Men framförallt engagerades vi av Agnetas entusiastiska berättelse om prästfrun som sytt den vackra mässhaken samt donerat silverkalken till kyrkan. Denna starka beundransvärda kvinna hyllades sedan med en Gotlandsvisa vackert sjungen av Agneta. Tror vi alla lämnade kyrkan både rörda och charmade. Färden fortsatte till Bergmanscentrat där vi vandrade runt individuellt och lärde oss eller påmindes om Ingmar Bergman och hans kulturskatt av filmer men framförallt om hans kärleksrelation till Fårö och Fåröborna.

På Fårö kursgård serverades en god lunch som följdes av årsmötesförhandlingar. De leddes effektivt av ordförande Siv Langenstam och skattmästare Anja Andersson informerade kunnigt om samfundets och stiftelsens goda ekonomi. Avgående styrelsemedlemmarna Margareta Jacobsson och Agneta Gottfridsson-Holmgren avtackades med presenter och applåder för deras engagemang och arbete. Till nya styrelsemedlemmar valdes Helena Nygren och Sara Lundin.

Ordf och sekreterare
Ordförande Siv Langenstam och avgående sekreterare Margareta Jacobsson

Årets stipendiater presenterades av stiftelsens ordförande Anna-Britta Hoppe. I år fick 61 gotländska kvinnor dela på 428 000 kronor till fortsatta studier och yrkesutbildning. Medlemmarna i Fruntimmerssamfundet är stolta över att kunna främja unga gotländskors varierande framtidsval genom att årligen bidra med ekonomiskt stöd.

Efter lunch och årsmöte var det dags att återvända till Visby. Alla nöjda efter en intressant och lyckad utflykt med sol, vårgrönska och glad gemenskap.   

Text & foto: Inga-Märit Koehler