Fruntimmerscafé 2019

Fruntimmerscafé med kvinnlig kakelugnsmakare

Ett 80-tal medlemmar och gäster samlades på Fruntimmerssamfundets årliga café lördagen den 16 mars i Tjelvarkyrkan för att lära om kakelugnens historia, tradition och hantverk. Ordförande Siv Langenstam hälsade alla välkomna.

Dagens intressanta presentatör Emelie Jansson är Sveriges första kvinnliga kakelugnsmakare och driver ett eget företag i Göteborg men arbetar även på Gotland. Hon är verkligen en genderbrytare i ett mansdominerat yrke då hon också är den första kvinnan i Sverige att ta gesällbrev i kakelugnsmakeri. Gesällbrevet, ett internationellt yrkesbevis på kunskaps- och yrkesskicklighet, baseras på ett prov med många intrikata delmoment, byggt på lång lärlingstid bestående av flera tusen arbetstimmar.

Emelie fick dessutom sitt gesällbrev på internationella kvinnodagen 2019 och hon kommer säkert inspirera andra kvinnor med liknande intresseområden. Emelie, utbildad byggnadsantikvarie, blev tidigt intresserad av kakelugnen, som inredning och värmekälla. Hon gick som lärling hos olika kakelugnsmakare och har lärt sig yrket från grunden av olika experter helt enligt gamla metoder och med traditionella material. Hon berättade inspirerat om skråväsendet, kakelugnens historia, konstruktion, de olika materialen som används samt metoder vid en restaurering. Naturligtvis också om de tunga och krävande arbetsmomenten vilka gjort att hon som kvinna då och då ifrågasatts. Vi beundrade bilder på nya och restaurerade kakelugnar med vackra kakelugnsdetaljer. Samt kunde se material och verktyg som används och njuta av vackra kakelplattor.

Caféet avslutades traditionellt med kaffestund och styrelsens delikata hembakade kakor i trevlig samvaro. Tror vi nu alla i framtiden kommer tänka på Emelie när vi ser en vacker kakelugn. En skicklig yrkeskvinna, en visionär som vågade följa sina intressen och drömmar i ett mansdominerat yrke. Nu brinner hon för att bevara denna kultur och utveckla hantverket. Verkligen ett härligt och inspirerande ”fruntimmer” i ordets bästa bemärkelse!

Ordf tackar
Siv Langenstam, ordförande, tackar kakelugnsmakaren Emelie Jansson med vackra
blommor för intressant presentation.

 

Styrelsen
Styrelsen 2019

 

Café

Text och foto: Inga-Märit Koehler