Fruntimmerscafé om Brucebokonstnärer och bokutgivning
Äntligen ett Fruntimmerscafé efter 2 år av pandemiuppehåll! Ett evenemang som kombinerar kultur, gemenskap och styrelsens hembakade kakor.
Ett 60-tal Fruntimmer och gäster kom den 4 mars till Tjelvarkyrkan för att umgås samt höra Johanna Pietikäinen berätta om sin bok om konstnärsparet Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce.
Heartists, en kombination av heart och artists, ett passande boknamn då båda med hjärtat ägnat sig åt konst hela livet. Carolina, från Stockholm, och William, född i Canada, träffades i Frankrike. Kärlek uppstod och konstintresset medförde ett flackande liv på kontinenten. Men de förälskade sig också i Gotland, köpte mark och började år 1900 bygga Brucebo. I dag ett av landets mest välbevarade och fascinerande konstnärshem. Johanna, med akademisk examen i både konstvetenskap och kulturvård, besökte Brucebo första gången 2012 och intresset för konstnärsparet växte.
Sara Lundin, vår vice ordförande, tackar Johanna Pietikäinen efter en lyckad presentation.
2014, när the Art Gallery of Hamilton (Williams födelsestad) firade 100-årsjubileum, behövdes en svensktalande praktikant och Johanna fick jobbet att där kartlägga allt svenskt material. Mellan 2015–2018 forskade hon på Gotland vidare via en otrolig källa av brev, almanackor och konstverk. Ett pussel som ledde till idén om en bok. En förfrågan från ett förlag och tanken blev verklighet. Men bokpublicering är ett krävande och kostsamt projekt. Tack vare hårt arbete och tålamod lyckades Johanna och boken publicerades 2019 och Johanna deltog via länk då coronan förhindrade närvaro.
Intresset för konstnärsparet ledde därefter till en förfrågan om en engelsk översättning. Det skapade ny problematik med mycket arbete för att försäkra ett korrekt och nyanserat språk. Den engelska versionen gavs ut i Hamilton år 2022. Johanna fortsätter vara involverad och bidrog med sin expertis till en utställning om nordiska kvinnliga skulptörer på Nationalmuseum där Carolina var representerad.
Carolina och William var två färgstarka personer som formade sina liv precis som de ville ha det – med konsten som ledstjärna. Minnet av dem lever kvar och intresset förr deras konst och liv möter allt större intresse. Mycket tack vare Johannas väldokumenterade och intressanta böcker.
En engagerande föreläsning om allt arbete involverat i att ge ut en bok. Samtidigt intressant att lära mer om det kända konstnärsparet med stor förankring på Gotland.
Fruntimmerssamfundet är stolta över att presentera Johanna, en talangfull yrkeskvinna och härlig representant för den nya generationen av färgstarka begåvade ”fruntimmer” på Gotland.
TEXT och FOTO
Inga-Märit Koehler
Fruntimmerssamfundets styrelse med sina hembakade kakor.
Kaffekön var lång!
Gemytlig samvaro och livliga samtal.