200-års-jubileum

Fruntimmerssamfundet firar sina 200 år med Pompa och Ståt       
 

Fruntimmerssamfundet i Visby, startat 1823, är en av de äldsta kvinnoorganisationerna i Sverige och 200-årsjubileet firades, den 3:e juni 2023, med stolthet och festligheter.        
En konsert i St. Nicolai ruin invigde jubileet. Publik       
En konsert som annonserades i lokaltidningarna med fri entré för alla. Den kvinnliga stråkkvartetten, Qvartiett, kända från olika program i SVT samt från deras turnerande på flera kontinenter, bjöd på ett specialprogram med musik av kvinnliga kompositörer genom 200 år. Många, inte bara medlemmar, hade kommit till St. Nicolai för att lyssna på programmet som presenterades muntligt och musikaliskt. En uppskattad upplevelse i ett något blåsigt och halvkyligt väder trots att solen sken. Men tack vare värmelampor och klädnypor klarade musikanterna att bemästra sina fingrar, stråkar och noter på bästa sätt. En lyckad början på firandet. 

   
Stråkkvartetten "Qvartiett"

Musikprogrammet följdes av årsmötesförhandlingar i ruinen. Ordförande Siv Langenstam tog oss som alltid effektivt och skickligt genom mötets olika punkter. Skattmästare Anja Andersson rapporterade om Fruntimmerssamfundets goda ekonomi och om årets donationer till individer och grupper. Stiftelsens ordförande Anna-Britta Hoppe berättade om årets stipendieutdelning där 116 gotländska studentskor delar på rekordsumman 802 000 kronor. Hon fick sedan motta en check till Stiftelsen på 2 miljoner kronor från Samfundet för att försäkra framtida stipendieutdelningar. En viktig del av Samfundets verksamhet via Stiftelsen. 

Check   
Anna-Britta Hoppe, ordförande i Stiftelsen, tar emot en check för framtida  
stipendiebidrag av Siv Langenstam

Mingel

Årsmötet följdes av mingel i Frimurarlogens trädgård där 130 festklädda medlemmar kunde värma sig i solen med en välkomstdrink, bestående av ett spännande mousserande te. Sedan lockade jubileumsmiddagen inomhus i Frimurarlogens vackra rum med imponerande herrporträtt på väggarna. Förhoppningsvis accepterade de oss Fruntimmer. Elegant dukade bord bar namnet av en tidigare ordförande i Samfundet och medlemmarna fick dra bordsnamn. Det gav dem möjlighet att göra nya och trevliga bekantskaper under kvällen. Magnus Malmros och Matmuren stod för arrangemanget och skämde bort oss med utsökt mat och dryck, samt den bästa av service. Individuella små fina menyblad, som ett minne av evenemanget, presenterade kvällens delikatesser och glada samtal och skratt höjde stämningen. 

Ordförande Siv Langenstam hälsade alla välkomna. Senare under kvällen tackade hon avgående styrelsemedlemmar med fina, berömmande ord och vacker blombukett.    
Avgående ledamöter Skattmästaren Anja Andersson som under ca 35 år via sina kunskaper och ekonomiska förstånd hållit ekonomin mycket god genom åren samt  
Inga-Märit Koehler som under ca 15 år varit ansvarig för all medlemsinformation.  
Styrelsemedlemmen Anne Melin kunde tyvärr ej närvara men blev avtackad senare. Siv avgår själv från styrelsen och passade på att berätta att ny ordförande blir Sara Lundin som hittills varit vice-ordförande.   

Sara introducerade sig själv och berättade om sina studier, sitt engagemang samt tankar kring det fortsatta arbetet med Samfundet. Hon passade också på att presentera 3 nya styrelsemedlemmar Catharina Sojde, Charlotte Kristiansson och Marie Barck, alla av en yngre årgång. De fick berätta om sig själva, om sina arbeten och imponerande karriärer. Tack vare kombinationen gamla styrelsemedlemmar, med erfarenhet och kunskap, och nya engagerade och mycket kompetenta, känns framtiden hoppfull för Fruntimmerssamfundet. Alla är entusiastiska, digitalt kunniga och med nya moderna idéer om Fruntimmerssamfundets framtid. En god grund för 200 år till!    

Ny ordförande

Vid kaffet berättade sedan Eva Sjöstrand engagerat om jubileumsboken ”Skönt att göra gott!” som varje medlem får ett exemplar av. Hon kontaktades redan för 5 år sedan för att höra om hon kunde tänka sig skriva om Fruntimmerssamfundets historia genom 200 år. Vi är glada att hon accepterade den utmaningen. Men Eva tillade humoristiskt att även med så lång förberedelsetid blir det ändå bråttom mot slutet! Hon har tålmodigt forskat, suttit på Länsarkivet och gått igenom lådvis av gammalt material, kanske inte alltid av oss så väl organiserat eller tillgängligt! Hon har intervjuat nuvarande och tidigare styrelsemedlemmar. Undersökt olika källor, letat bilder och annat material av värde. Hon har sammanfogat allt relevant material och skrivit en bok som täcker ursprung till nutid. Hennes forskning, engagemang, tidigare grundkunskap samt hennes oändliga tålamod har resulterat i en fantastisk minnesskrift. En beundransvärd bok som Fruntimmerssamfundet är mycket stolta över. Att hon sedan kunde vara med på middagen som hedersgäst och personligt berätta om arbetet var ett mycket välkommet inslag. Hon fick naturligtvis också chansen att skriva sin autograf i böckerna som delades ut till medlemmarna efter middagen. Vi är henne tacksamma och glada över att Fruntimmerssamfundets historia nu finns bevarad i bokform, tillgänglig för alla som är intresserade. 

Vid middagens slut tackade medlemmen Birgitta Eriksson styrelsen för det trevliga jubileumsfirandet. Hennes fina ord och tankar om evenemanget var mycket uppskattade. Vi är speciellt tacksamma då Birgitta är den som på många av Samfundets evenemang varit den som alltid tackat å gästernas vägnar. En fin och omtänksam gärning som styrelsen är mycket glada över. 

Allt i allt en lyckad kväll i glädje och gemenskap. Nu hoppas vi att den nya styrelsen med sin entusiasm håller Fruntimmerssamfundet levande. Det är naturligtvis nödvändigt med en föryngring i medlemskapet samt att anpassa sig till nutida tankar och idéer för att fortsätta. Världen förändras men det är viktigt att inte förbise historia och bakgrund, att fortsätta hålla textil- och hantverksarbete levande, stödja studier och kultur, att ha förståelse och tålamod över generationer samt att genomföra och acceptera förändringar men inte glömma eller fördöma det som varit. Vi hoppas vår bok kan vara en del i detta, en hjälp i att både minnas och bevara Fruntimmerssamfundets fängslande historia. 

Med en stilla förhoppning om att Fruntimmerssamfundet hålls aktivt och fungerande, kanske i 200 år till, sänder vi i gamla styrelsen varma ”Lycka till” hälsningar till nya styrelsen. 

Inga-Märit Koehler 

------------------------------- 

Text & Foto: Inga-Märit Koehler