En tidsresa genom kvinnodräkten på Fruntimmerscafé
Nära 100 besökare samlades på Fruntimmerssamfundets årliga café den 17 mars 2018 i Tjelvarkyrkan för att lära om kvinnokläder genom historien via dagens föreläsare Birgitta Strandberg-Zerpe, 1:e antikvarie på Gotlands Museum.
Temat var ”Ska man bli fin får man lida pin” och att det varit en sanning genom tiderna blev tydligt genom Birgittas kunniga presentationen av modets växlingar från medeltid till nutid. Klädesplagg illustrerar alltid historiska skeden med kopplingar till både pengar och politik. Men modets växlingar skapades också av skönhetsideal som skiftat genom tiderna, ett slags modets diktatur.
En av de vanligaste tendenserna har varit att överdriva kroppens proportioner - att framhäva eller dölja vissa partier. Bysten har smärtsamt lyfts upp eller plattats till och midjan plågsamt snörts in eller dolts under en herdinneklänning. Vi lärde oss om tillbehören som krävts t. ex. korsetter, paniers och krinoliner, fårbogsärmar, turnyr och blytyngder; alla viktiga delar i modeväxlingarna.
Många intressanta kvinnodräkter ur Gotlands Museums stora samling förevisades. Allt från en kopia av en praktisk 1500-talsklänning funnen på Grönland till donerade vackra klädesplagg som burits av Anna Margareta Donner på 1700-talet och Carolina Bruse ca 100 år senare. Vi fick också se en 60-tals Twiggy klänning, naturligtvis kort-kort och i psykedeliska färger, till deltagande f.d. ägarinnans förtjusning. Föreläsaren upplyste oss om att museet i sin samling saknar kläder just från 1900-talet, framförallt 20- och 30-talen, och de tar gärna emot donationer.
Det var en engagerande presentation som genom ord och museets klädesplagg visade vördnad för kulturarvet samt en form av hyllning till alla kvinnor som tappert, trots pinan, följt modet genom tiderna. Styrelsens goda bakverk avnjöts sedan med en kopp kaffe i trevlig samvaro. Förhoppningsvis blev någon inspirerad att plocka fram glömda klädesplagg och göra en donation för att hjälpa Gotlands Museum förbli ”samhällets minne”.
Text och foto: Inga-Märit Koehler
Birgitta Gahne donerade sin ”Twiggy” klänning från 1967 till Gotlands
Museum och fick njuta av den igen på Fruntimmerscaféet.
Kön var lång, men tålmodig, vid styrelsens kakbuffé.
Birgitta Strandberg-Zerpe visar vacker 2-delad klänning ur Gotlands Museums samling.