Höstmöte 2018

FRUNTIMMERSSAMFUNDET I VISBY LOCKAR MÅNGA NYA MEDLEMMAR

Fruntimmerssamfundet i Visby lockade över 130 medlemmar till sitt höstmöte i Västerhejde Bygdegård den 29 november. Detta evenemang är en lättsam kväll då årets nya medlemmar presenteras och välkomnas med en god middag, underhållning och framförallt gemenskap.

Kvällens tema De Fyra Årstiderna representerades väl via medlemmarnas varierande klädsel från blommig sommar till gnistrande vinter.
Köket skötte åter årets evenemang med den äran. De inbjudande 12 långborden var kreativt dukade med färger och utsmyckningar typiska för varsin månad och 3-rättersmenyn representerade årstiderna på ett mycket välsmakande sätt.

Ordföranden Siv Langenstam tog oss skickligt genom mötets olika punkter, effektivt assisterad av sekreteraren Helena Nygren och skattmästaren Anja Andersson. Under kvällen invaldes 32 nya medlemmar som alla fick ett entusiastiskt mottagande. Intresset att gå med i Fruntimmerssamfundet växer och föreningen har nu nära 480 medlemmar. Ordet Fruntimmer, kanske ett ord med en något nedsättande klang, tycks inte ha negativ effekt på intresset för föreningen som om ett par år firar 200-årsjubileum. Men ”fruntimren” består idag av moderna kvinnor med nutida idéer som vill bevara och stödja hantverk och hemslöjd i alla former. Det ursprungliga syftet, att främja och understödja kulturell och konstnärlig verksamhet, har alltså inte förändrats även om det för 200 år sedan innebar att föreningen gav utsatta unga kvinnor möjlighet att lära ett hantverk för att kunna försörja sig.

Efter den goda middagen underhöll och charmade Rune Gardell och Jimmy Ahlén oss med ett musikprogram baserat på Ted Gärdestads repertoar. De välkända sångerna mottogs med förtjusning, lockade till allsång och bidrog till att ytterligare höja stämningen.

Kvällen avslutades med det populära lotteriet. Prisbordet var som vanligt fullbelamrat med spännande paket. Många gick hem med en tidig julklapp men alla, vinst eller inte, tycktes nöjda. Det blev en lyckad och trevlig kväll i glad samvaro.

Text:  Inga-Märit Koehler
Foto: Sara Lundin

Höstmöte