Fruntimmerscafé 2020

Fruntimmerscafé med målerikonservator

Restaureringen av Rembrandts berömda tavla ”Nattvakten” på Rijksmuseum i Amsterdam, där 12 målerikonservatorer arbetar inför ögonen på besökarna, har säkert ökat intresset om yrket. På Fruntimmerssamfundets årliga café, lördagen den 7 mars 2020 i Tjelvarkyrkan, hade ett 70-tal medlemmar och gäster möjligheten att lära mera. Vice ordförande Sara Lundin hälsade alla välkomna och introducerade målerikonservatorn Susanna Barros Eriksson.

Susanna välkomnade oss in i sin färgstarka värld med en engagerande och intressant presentation. Hon har kandidatexamen från konservatorsprogrammet, med inriktning måleri, på Göteborgs universitet och driver det egna företaget Barros Kultur och Konservering här på Gotland. Hon arbetar både för företag och privatpersoner och med varierande föremål och material.

Att det är ett komplext yrke som kräver en mångfald av talanger blev snabbt uppenbart. Susanna förklarade skillnaden mellan att vårda, konservera, restaurera och preparera. Hon informerade om komplexa arbetsmoment såsom fästning, rengöring, lagning och retuschering samt om de grundliga kemikunskaperna som krävs. Illustrativa bilder gjorde det lättare att följa de olika momenten.

Susanna förklarade med ett skratt att en passande bakgrund för yrket är kombinationen konstnär, kemist, snickare och städare med obegränsat tålamod och tops som huvudverktyg. Det var tydligt att Susanna med sin positiva engagerande framtoning var som stöpt för yrket målerikonservator.

Caféet avslutades med kaffestund och styrelsens hembakade kakor i trevlig samvaro. Säkert också med diskussioner om tavlor och klenoder som behöver annan vård än bara fjädervippan. Susanna uppmuntrade att kontakta henne då hon gärna ger goda råd till alla som har frågor om föremål. Roligt att åter presentera en talangfull yrkeskvinna, ett inspirerande ”fruntimmer”. En driftig kvinna som genom sina grundliga konstnärliga kunskaper kan hjälpa oss vårda, bevara och konservera vår historia.

Susanna Barros

De yngre ”fruntimren”! Sara Lundin, vice ordförande och
målerikonservatorn Susanna Barros Eriksson.

Text och foto: Inga-Märit Koehler