Fruntimmerscafé 2016

Fruntimmerscafé med sponsrad film

Ett 80-tal medlemmar och gäster samlades på Fruntimmerssamfundets årliga café lördagen den 19 mars i Visborgskyrkan för att se film om Gotlandsull och lära mer om Gotlands Spinneri.
Ordförande Siv Langenstam hälsade alla välkomna. Hon informerade också om den nya hemsidan och tackade webmastern Ann-Britt Magnusson för hennes goda hjälp med utformningen.

Filmen “Strängar av ull” som sedan visades var av speciellt intresse då Fruntimmerssamfundet var en av sponsorerna. Det är en poetisk berättelse om ullhanteringen på Gotland producerad av den välkände regissören Stefan Kullänger.

Varsamt visar filmen ullens väg från fåravel till vackra garner. Det är stämningsfulla bilder från gotländska gårdar med betande gotlandsfår, duktiga och ivriga vallhundar, samt av de otroligt skickliga och snabba fårklipparna. Man följer sedan stillsamt och lyriskt de många momenten som på Gotlands Spinneri leder fram till garn. Där används gamla maskiner, den äldsta från 20-talet, som långsamt och omsorgsfullt förvandlar den vackra och glansiga ullen till garner och kardflor.
En engagerande film som visar stor vördnad och respekt för hanteringen.

Ull
Inga-Lill Andersson berättar om de gamla maskinerna i spinneriet. I bakgrunden Fruntimmerssamfundets ordförande Siv Langenstam.

Efter filmförevisningen berättade två talangfulla ullhantverkare,
Ingalill Andersson och Jannike Voest, engagerat om Gotlands spinneri.
De är bland de ursprungliga eldsjälarna och lägger med många andra ner
ett otroligt arbete inte bara med produktionen utan också genom att omsorgsfullt
vårda de gamla trotjänarna till maskiner. Intresset var stort bland medlemmarna
som hade många frågor och vi fick lära oss mycket om själva ullen, hantering och produkter.

Vi lyssnade…

Publik

Och fick ställa frågor…

Fråga

 

Vi fick också möjlighet att se och beundra prover på de vackra garnerna
med de fina gotländska namnen, Töis, Källing, Sårk m fl.

Ullgarner

Caféet avslutades traditionellt med kaffestund och styrelsens delikata hembakade kakor i trevlig samvaro. Förhoppningsvis inspirerade träffen till ett besök på spinneriet i Fardhem för att lära mer om ullhanteringen, en gotländsk hantverksskatt.

Text: Inga-Märit Koehler
Foto:  Ann-Britt Magnusson

Collagebilderna på olika garner är lånade från Gotlands Spinneris hemsida.