Fruntimmerscafé 2017

Fruntimmerscafé med hattparad och historia

Ett 80-tal medlemmar samlades på Fruntimmerssamfundets årliga café den 4 mars i Visborgskyrkan för att lära om och njuta av hattar.
Ordförande Siv Langenstam hälsade alla välkomna och introducerade dagens program ”Hattparad” presenterat av Ulla-Britt Hildingsson.

Ulla-Britta

Farah Dibas svinryggsfrisyr samt hårtupering och långbyxor var nog anledningarna till att hatten började försvinna som klädesplagg på 60-talet enligt Ulla-Britt.
Hattar ses idag mest vid kungliga evenemang då skapade av berömda hattdesigners. Men yrket modist är en utdöende konstform. På 50-talet fanns dock 9 modister i Visby, huvuddelen på Adelsgatan, och vi fick följa en fiktiv promenad genom staden för att bekanta oss med alla. Många närvarande hade minnen av hattaffärerna och kanske köpt sina skolmössor på Danielssons hattaffär som började sälja sådana redan 1898.

Efter promenaden följde en presentation av hattar. De flesta ägdes av Ingeborg Lingegård, en känd kulturpersonlighet i Visby. Grundare av Krusmyntagården, författare samt en hattälskare av stora mått.  Vid hennes bortgång lämnades hattarna i bästa förvar och vårdnad hos goda vännen Ulla-Britt. Kollektionen består av ett 30-tal hattar inköpta mellan ca 1950 och 1982 i New York, London, på NK och hos Visbys modister, framförallt hos favoriten Nanna Öster. Ulla-Britt bar själv under presentationen ett mästerverk i vit organza med stora brätten och sidenblommor inköpt på Macy’s i New York. 

Hattar

Medlemmar i Fruntimmerssamfundet var mannekänger och visade med stil och elegans hattkollektionen på bästa sätt. Vi beundrade hattar till fest och vardag, baretter, pillerburkar, baskrar samt slokhattar med tjusiga brätten. Lärde oss om kapliner, förstyvningsmaterial, ripsband, flor och tambursöm. En rolig och lärorik resa med en engagerad, sakkunnig och mycket skicklig presentatör.

Alla

Caféet avslutades traditionellt med kaffestund och styrelsens goda hembakade kakor i trevlig samvaro. Vi kände nog alla en viss nostalgi för visst är det något speciellt med hattar!

Text: Inga-Märit Koehler
Foto: Ann-Britt Magnusson och Inga-Märit Koehler